estas llegint...
Història Natural, oferta educativa

NOVA TROBALLA AL MUSEU REGIONAL D’ARTÀ.


ALUMNES DE L’IES CAPDEPERA TROBEN RESTES D’UNA MUSSARANYA NANA EN UNA EGAGRÒPILA D’ÒLIBA, DURANT UN TALLER DE DISSECCIÓ D’EGAGRÒPILES IMPARTIT PEL MUSEU REGIONAL D’ARTÀ.

El Suncus etruscus Savi, és un mussaranya minúscula, de la qual s’ha comprovat l’existència les nostres contrades a un taller del Museu d’Artà.

El passats dies 12 i 13 de novembre el Museu Regional d’Artà va impartir un taller de dissecció d’egagròpiles als joves de 2n d’ESO de l’IES de Capdepera. Les egagròpiles, recollides el passat mes d’octubre, pertanyien a un exemplar d’òliba (Tyto alba) resident a la comarca de Vilafranca. Amb l’anàlisi d’aquests tipus de regurgitacions se pot conèixer tant la dieta dels rapinyaires nocturns, a base de petits micromamífers locals, insectes, i altres criatures, com detectar la presència de microfauna de difícil observació pels seus hàbits nocturns. La sorpresa va arribar quan un grup d’alumnes detectaren, durant el transcurs de l’activitat, un diminut crani acompanyat de les corresponents mandíbules, que aixecaren les sospites dels educadors responsables del taller.

El Dr. Josep Antoni Alcover de l’IMEDEA certificava, hores més tard, que les restes trobades pertanyien a un diminut mamífer, la musaranya nana, Suncus etruscus Savi 1822, el més petit d’Europa. Tot i que se sospitava de la presència d’aquesta espècie a Mallorca des dels anys 50 del segle passat, quan uns investigadors trobaren, com en aquest cas, un crani dins una egagròpila trobada a la comarca de Manacor, no fou fins al 2008 quan, la CMA de les Balears, confirmava, a través d’un comunicat, la presència d’aquesta espècie a Mallorca. Des de llavors s’han succeït molt poques observacions a diferents indrets de l’illa.

La musaranya nana no sol superar els 3 cm, més 2 cm més de la coa. Té hàbits nocturns i s’alimenta de cucs, aranyes i altres petits invertebrats que puguin passar per la seva diminuta boca.

El Museu d’Artà vol agrair especialment l’atenció mostrada pel grup de joves de 2º d’ESO de l’IES de Capdepera que participaren de forma molt activa durant el taller, i recorda que segueix impartint activitats didàctiques d’arqueologia i ciències naturals dirigides als centres educatius de Mallorca. Més informació sobre les visites a: .

Més informació sobre la presència de la musaranya nana a Mallorca:

About Museu Regional d'Artà

El Museu Regional d'Artà, està situat a la Plaça de l'Ajuntament a la vila d'Artà (Mallorca). Compta amb una secció d'Arqueologia, on s'exposen i conserven peces representatives de la Prehistòria de Mallorca i una d'història natural en la qual podem observar nombroses col·leccions de les espècies dels ecosistemes illencs. És gestionat per la Fundació Museu Regional d'Artà, presidida per Joan Llorenç Garcias, i de la qual en formen part l'Ajuntament d'Artà, La Caixa d'Estalvis de Baleasrs "Sa Nostra", i la Parroquia d'Artà

Debats

One thought on “NOVA TROBALLA AL MUSEU REGIONAL D’ARTÀ.

  1. ja fà uns anys que en veig bastant sovint… i em pensava que era una espècie que havia vingut accidentalment!

    Posted by andreu | 24 Novembre 2012, 19:36

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: