estas llegint...
Arqueologia, Exposició

Exposició sobre la Cultura Posttalaiòtica. Entrevista a la comissària, Irene Cabrer


Som llicenciada en Història per la Universitat de les Illes Balears. He fet el Postgrau en Turisme Cultural per la Universitat de Barcelona i el Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona. Vaig ser gerent de la Fundació Museu Regional d’Artà durant els anys de la seva reobertura i, fins fa poc, feia de professora de secundària, però les circumstàncies han fet que m’hagi d’espavilar i m’he fet emprenedora amb +cultura, una empresa dedicada a la gestió cultural.

Exposició sobre Cultura Posttalïòtica al Museu Regional d'Artà

L’Exposició sobre Cultura Posttalaïòtica que es va inaugurar en motiu de la reobertura del Museu regional d’artà , ha estat comissariada per Irene Cabrer González

Per què vas elegir fer una exposició sobre la cultura posttalaiòtica?

Quan el Patronat de la Fundació em va telefonar per demanar-me que renovàs l’exposició d’arqueologia, vaig pensar amb molts temes que podrien servir. Però després em vaig posar en contacte amb el Departament de Prehistòria de la UIB i em varen comentar que les peces més significatives i l’època que es podia mostrar millor al Museu era la posttalaiòtica. A més, és una etapa prou desconeguda, perquè abans els historiadors no la separaven de l’època talaiòtica, però els darrers estudis evidencien molts canvis en la societat del segle II aC, la qual cosa trobava que s’havia de conèixer.

Va ser fàcil el procés de muntatge de l’exposició?

No, gens. He de dir que, com a comissària, era la primera vegada que feia sola aquesta feina. Fins ara havia fet alguna col·laboració en altres exposicions, però sempre com a redactora dels continguts. He de dir que gestionar tot el procés no ha estat fàcil, perquè has de pensar en moltes coses i gestionar molta gent. Però si fas feina amb bons professionals, la tasca se simplifica.

 Quina importància pot tenir una exposició com aquesta en el poble d’Artà?

Jo crec que molta. Per una banda, suposa una modernització dels espais expositius del Museu i, per una altra, l’exposició està plantejada per ajudar-nos a tenir un coneixement més proper d’una època remota i clau per a la prehistòria balear. A més, serveix també per complementar la informació del poblat de ses Païsses. Tot això està a l’abast dels artanencs i artanenques que es vulguin apropar al Museu, sense oblidar els molts visitants que passen per la nostra contrada.

Què opines sobre la reobertura del Museu Regional d’Artà?

Que no es tanqui mai un espai cultural sempre és bo; per tant, em sembla beníssim. Trob que un espai com el Museu no s’hauria de tancar mai, ni s’hauria d’estudiar aquesta possibilitat. Ja ho vaig dir en la meva breu intervenció el dia de la inauguració, sé que són temps dolents, que les coses no van com voldríem, però en un moment com aquest només ens queda la cultura per poder entendre i conèixer els nostres orígens.

Per què és necessari un museu?

Per molts de motius. En primer lloc, per donar a conèixer la història, la cultura, la tradició i el medi d’Artà i de la comarca del Llevant, en el cas del Museu d’Artà. En segon lloc, per interpretar i comunicar, educar i difondre els continguts de la seva col·lecció i els projectes de recerca que s’hi pugui dur a terme. Altres motius són adquirir, documentar i conservar els seus objectes i potenciar la investigació.

El patrimoni natural i cultural són un bon producte per atreure visitants a Artà?

I és clar que sí! N’hi ha que se n’aprofiten dels esports, de les festes, i nosaltres, com a artanencs, hem d’estar orgullosos d’això que hem preservat tant de temps i que ens ha costat molts esforços. Per tant, és hora de diferenciar-nos de la resta de municipis i de defensar això que és nostre. I, si hi podem treure un rendiment i viure d’aquesta terra, molt millor. Tot i això, una de les coses que vaig aprendre quan estudiava el postgrau és que s’han d’atreure visitants que visitin el nostre municipi, però sempre s’ha d’intentar que una part d’aquest benefici retorni a aquest patrimoni que ens fa diferents, perquè, si l’esgotam, l’esforç de tot aquest temps no haurà servit de res i llavors no quedarà res per atreure visitants.

Què opines sobre el Pla turístic?

Sempre que es gestioni adequadament, em sembla molt bé. Crec que, si es combinen la cultura, el patrimoni, el turisme, el paisatge i el petit comerç artanenc per atreure més visitants, això pot ser molt positiu per al nostre poble.

Anuncis

About Museu Regional d'Artà

El Museu Regional d'Artà, està situat a la Plaça de l'Ajuntament a la vila d'Artà (Mallorca). Compta amb una secció d'Arqueologia, on s'exposen i conserven peces representatives de la Prehistòria de Mallorca i una d'història natural en la qual podem observar nombroses col·leccions de les espècies dels ecosistemes illencs. És gestionat per la Fundació Museu Regional d'Artà, presidida per Joan Llorenç Garcias, i de la qual en formen part l'Ajuntament d'Artà, La Caixa d'Estalvis de Baleasrs "Sa Nostra", i la Parroquia d'Artà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: